SAPS Ibu Bapa

Posted on

Seiring perkembangan teknologi maklumat dapat memudahkan manusia untuk mencari pelbagai maklumat yang beredar di internet.

Bermula dari sebarang berita yang mungkin kita dapat melihat di media sosial banyak maklumat yang beredar yang merupakan maklumat yang berguna bagi kita untuk dapat memaksimumkan semua aktiviti yang ada hari ini.

Kita juga perlu tahu bahawa dengan teknologi semua aktiviti boleh berjalan dengan mudah dan praktikal supaya ia banyak membantu untuk aktiviti kita.

Termasuk untuk mendapatkan maklumat keputusan anak-anak di sekolah. Sekarang ibu bapa tidak mesti bersusah payah ke sekolah, Anda (Ibu Bapa) hanya perlu log masuk ke sistem SAPS melalui handphone/komputer sahaja.

Melalui sistem ini Anda boleh mengetahui maklumat seperti KDK (Kedudukan Dalam Kelas), KDD (Kedudukan Dalam Darjah) khusus bagi sekolah rendah dan KDT (Kedudukan Dalam Tingkatan) untuk sekolah menengah.

Semakan SAPS Ibu Bapa
Semakan SAPS Ibu Bapa

SAPS Semakan Ibu Bapa Online

Sistem SAPS ini sangat lengkap, kerana boleh menyokong kesemua ujian peringkat sekolah termasuk ujian percubaan sekolah menengah dan rendah.

Tetapi jika Anda mahu semakan peperiksaan umum seperti PT3, SPM dan UPSR. Anda mesti bersusah payah kesekolah dan melakukan semakan secara manual. Ada cara mudah iaitu Anda boleh semakan melalui SMS yang dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

SAPS Ibu Bapa Login

SAPS Ibu BapaCara semakan pada Sistem Analisis Peperiksaaan Sekolah mudah je, Anda mestilah login dahulu melalui portal rasmi SAPS.

  1. Buka lamana SAPS
  2. Masukan nombor Kad Pengenalan pelajar, klik butang Cari
  3. Sila pilih negeri dan nama sekolah pelajar, klik butang Semak

Maklumat terkini seperti rekod keputusan pelajar, rekod kedudukan, pencapaian gred dan peratusan markah pelajar-pelajar akan dipaparkan secara real time.

Bila Anda belum tahu maklumat gred pemarkahan, sila lihat rujukan berikut :

Gred Sekolah Rendah Gred Sekolah Menengah Gred Menengah Atas
80-100 Gred A Cemerlang 85-100 Gred A Cemerlang 90-100 Gred A+ Cemerlang Tertinggi
65-79 Gred B Baik 70-84 Gred B Kepujian 80-89 Gred A Cemerlang Tinggi
50-64 Gred C Memuaskan 60-69 Gred C Baik 70-79 Gred A- Cemerlang
40-49 Gred D  Mencapai Tahap Minimum 50-59 Gred D  Memuaskan 65-69 Gred B+ Kepujian Tertinggi
0-39 Gred E Belum Mencapai Tahap Minimum 40-49 Gred E Mencapai Tahap Minimum 60-64 Gred B Kepujian Tinggi
TH Tidak Hadir 0-39 Gred F Belum Mencapai Tahap Minimum 55-59 Gred C+ Kepujian Atas
TH Tidak Hadir 50-54 Gred C Kepujian
45-49 Gred D Lulus Atas
40-44 Gred E Lulus
0-39 Gred G Gagal
TH Tidak Hadir

Tidak Boleh Login SAPS?

Bila Anda mendapat masalah tak boleh login SAPS Ibu Bapa kerana terlupa ID dan password. Sila untuk selesaikan masalah ini dengan menghubungi Helpdesk SAPS.

Semoga maklumat yang kami kongsi boleh berguna untuk Ibu Bapa.