Cara Setting APN Celcom 3G 4G 5G Internet Unlimited

Posted on

APN adalah gerbang yang menghubungkan internet dengan telefon pintar (Smartphone) Anda, jadi ramai yang percaya bahawa menggunakan APN Celcom 3G/4G yang berbeza daripada yang lain (bukan default) dapat meningkatkan kualiti internet.

Walau bagaimanapun, jika Anda membuat kesilapan dalam tetapan aplikasi Celcom seperti ralat menulis atau sesungguhnya ia tidak menyokong di kawasan Anda, data selular pada telefon pintar Anda tidak akan muncul.

Anda tidak perlu bimbang tentang perkara ini kerana anda hanya perlu menetapkannya secara default supaya segala-galanya dapat kembali normal.

Itulah sebabnya dalam artikel setting APN Celcom 3G/4G/5G ini kami akan menyediakan informasi paling lengkap supaya Anda boleh mencuba satu demi satu dan sudah tentu untuk mendapatkan APN Celcom yang terpantas.

Dengan Anda menggunakan APN Celcom, aktiviti internet Anda akan menjadi lebih baik. Sebagai contoh, untuk bermain game, download, streaming akan berjalan dengan lancar daripada sebelum ini.

Cara Setting APN Celcom
Cara Setting APN Celcom

Cara Setting APN Celcom 3G / 4G / 5G

Sesetengah orang mungkin tidak mengetahui kewujudan APN pada telefon pintar mereka atau bahkan diri sendiri.

Jadi sebelum ini kami ingin memaklumkan kepada Anda mengenai perkara ini supaya kemudian Anda boleh menetapkan APN dengan betul.

1. Celcom 3G APN Setting

Berikut adalah informasi untuk celcom 3g apn setting:

APNcelcom3g
MCC502
MNC19
APN typedefault
Dial Number*99#
PDP TypeIP
Authentication TypePAP

2. Celcom 4G APN Setting

Berikut adalah informasi untuk celcom 3g apn setting:

NameCelcomweb
APNweb.celcom.my
ProxyNot set
PortNot set
Usernameweb
Passwordweb
Serverm.google.com
MMSCmms.celcom.my/servlets/mms
MMS Proxy10.12.22.1
MMS Port80
MCC405
MNC840
Authentication TypePAP atau Chap
APN Typedefault,web,supl,mms
APN ProtocolIPv4
APN Roaming ProtocolIPv4
Enable/Disable APNAPN Enable
BearerLTE
MVNO TypeNone
MVNO ValueNot set

Celcom 5G APN Setting

Sekarang dengan era 5G yang semakin merajai dunia teknologi, adalah penting untuk memastikan telefon mudah alih anda disetkan dengan betul supaya anda boleh menikmati kelajuan internet yang hebat.

Jika anda seorang pelanggan Celcom dan ingin tahu bagaimana untuk menetapkan APN (Access Point Name) 5G. Kami akan berkongsi dengan anda melalui langkah-langkah untuk melakukan setkan APN tersebut.

Kelebihan Celcom 5G

Berikut ni adalah kelebihan dari Celcom 5G:

 • Kelajuan yang lebih pantas supaya memuat turun dan memuat naik kandungan atau data yang besar akan mengambil masa yang lebih singkat.
 • 1,000x lebih sambungan daripada sambungan 4G sebelumnya supaya anda boleh menyambung ke lebih banyak peranti tanpa menjejaskan kelajuan.
 • Masa respons 5x lebih cepat jadi penghantaran dan penerimaan maklumat kini lebih cekap.
 • 5x lebih cekap tenaga berbanding generasi terdahulu.

Pelan yang layak untuk 5G:

 • Untuk pelan Postpaid, akses 5G percuma tersedia dengan Celcom MEGA™ 80, MEGA™ Lightning 98 dan ke atas, MEGA™ Family, XPAX Postpaid™ 40 dan 60.
 • Untuk pelan Prepaid, akses 5G percuma tersedia dengan pelan utama Mix & Match™ dengan Internet berkelajuan tinggi 30/40GB.

Celcom akan menghantar pemberitahuan SMS kepada Anda yang menyatakan bahawa Anda boleh mula menggunakan perkhidmatan 5G.

Sebaik sahaja Anda menerima SMS ini, Anda boleh menikmati perkhidmatan ini secara automatik dengan peranti 5G dalam kawasan liputan 5G dan ikon 5G akan muncul pada telefon Anda.

Cara Setkan Celcom 5G APN Setting

Jika ikon 5G tidak muncul secara automatik, Anda boleh menetapkan telefon Anda secara manual untuk menerima liputan 5G.

Mula-mula, pastikan Anda berada dalam kawasan liputan 5G supaya Anda boleh mempunyai akses segera kepada 5G.

Kemudian, ikuti langkah di bawah:

 1. Pertamas sekali sila buka Setting.
 2. Lepas tu klik Connection.
 3. Pilih Mobile Networks.
 4. Pilih Network Mode.
 5. Sila pilih 5G/LTE/3G/2G (Auto Connect).
 6. Selesai

Selepas Anda setkan 3G/4G / 5G APN Celcom dan isyarat selular atau data telah muncul, maka Anda boleh mencuba kualiti dari internet dengan cuba muat turun/download dan perhatikan apakah kualiti internet smartphone Anda menjadi lebih baik atau lebih teruk.

Baca Juga : Celcom Internet Unlimited Percuma

Itulah maklumat mengenai setting APN Celcom yang kami dapat kongsi untuk Anda, semoga Anda berjaya membuat sambungan internet Celcom Anda lebih laju dari sebelumnya.