Muat Turun Waze Bahasa Melayu Aplikasi Map Tercanggih

Posted on

Pernahkah Anda mengalami kekecewaan dan tekanan daripada terjebak dalam trafik selama berjam-jam di jalan? Mungkin sesetengah penduduk bandar raya besar yang sesak dengan kenderaan, seperti KL, telah mengalami masalah ini. Jadi, Waze ada di sini untuk mengatasi masalah lalu lintas yang menjengkelkan. Ini adalah apps yang akan menjadi penolong untuk Anda semasa berada di jalan raya.

Cara guna Waze sangat mudah kerana pada dasarnya ini adalah aplikasi yang akan menjadikan perjalanan anda lebih mudah, bukan untuk menjadikannya sukar. Ramai orang mungkin tidak tahu apa itu Waze, faedah, dan cara guna aplikasi ini. Carisinyal akan memberikan maklumat mengenai cara menggunakan Waze pada kedua-dua iPhone dan Android. Ayo, semak semakan lengkap Waze dalam artikel ini.

Apa Itu Waze ? Aplikasi Map Tercanggih !

Aplikasi Waze
Aplikasi Waze

Bahagian ini akan menjawab soalan orang yang tidak tahu tentang apps Waze. Ringkasnya, Waze adalah aplikasi yang menyumbang kepada “matlamat yang dikongsi” ketika berada di jalan. Pengguna Waze akan dihubungkan dengan pengguna lain untuk melaporkan pada lalu lintas. Laporan itu boleh dalam bentuk aliran lalu lintas, kesesakan lalu lintas, kemalangan, dan operasi polis di tempat-tempat tertentu. Pengguna Waze boleh berkongsi laluan terbaik supaya semua pengguna aplikasi ini boleh sampai ke destinasi mereka dengan cepat dan bebas.

Ini tentunya memudahkan Anda yang biasa memandu kenderaan untuk sampai ke tujuan Anda lebih cepat. Malah, Waze juga boleh berguna bagi Anda yang biasanya menunggang pengangkutan awam, seperti teksi atau motosikal supaya Anda dapat memaklumkan kepada pemandu untuk mengambil laluan terbaik.

Bagaimana Cara Waze Bekerja ?

Waze Bahasa Melayu
Waze Bahasa Melayu

Sebelum kita membincangkan cara pakai Waze, lebih baik jika kita memahami bagaimana aplikasi ini berfungsi. Apabila pengguna Waze memasukkan alamat destinasi mereka, mereka boleh memandu kenderaan berdasarkan laluan yang dicadangkan oleh Waze.

Walau bagaimanapun, pengguna Waze juga dibenarkan untuk mengambil peranan yang lebih aktif, seperti berkongsi laporan mengenai aliran lalu lintas, kemalangan, dan perangkap polis atau keadaan lain yang akan menghalang masa perjalanan pengguna Waze lain. Waze juga menyediakan forum untuk komuniti penyuntingan peta dalam talian aktif. Yes, komuniti ini membuat peta dalam aplikasi Waze sangat tepat. Komuniti ini akan mengemas kini data di kawasan itu supaya Anda tidak salah jalan semasa memakai aplikasi Waze.

Muat Turun Waze Bahasa Melayu Untuk Android Dan iPhone

Muat Turun Waze Bahasa Melayu
Muat Turun Waze Bahasa Melayu

Sebelum tahu cara menggunakan Waze, Anda wajib memasang aplikasi ini terlebih dahulu pada smartphone Anda. Waze boleh didapati di iPhone, Android, Windows dan peranti BlackBerry. Walau bagaimanapun, kerana kini pengguna telefon bimbit Android dan iPhone adalah yang paling banyak di dunia, Celcomcentre akan kongsi cara untuk mengaktifkan Waze pada smartphone iPhone dan Android.

Berikut ialah panduan cara memasang dan mengaktifkan Waze pada iPhone atau telefon Android Anda:

  • Muat turun dan pasang aplikasi Waze melalui App Store untuk iPhone dan Play Store untuk Android
  • Selepas aplikasi dipasang, buka aplikasi Waze dan masukkan nombor mudah alih aktif Anda, kemudian tekan ‘Next’
  • Masukkan kod pengesahan yang dihantar ke nombor telefon ke aplikasi Waze, kemudian Anda akan dibawa ke laman “Buat Profil Anda”, kemudian pasang foto dan isikan nama penuh Anda
  • Buat nama atau Waze ID, kemudian klik “Seterusnya”.

Kini, Anda sudah ready menggunakan Waze. Masukkan alamat yang Anda destinasi, kemudian Waze akan memaparkan peta keadaan jalan yang Anda akan lulus. Jalan yang ditandakan dengan garis merah menunjukkan kesesakan. Malah, permohonan ini akan memberitahu kelajuan kenderaan yang melintasi garisan.

Sesuaikan Laluan Pilihan Anda Pada Waze

Aplikasi Panduan Arah
Aplikasi Panduan Arah

Cara pertama menggunakan Waze ialah memastikan Waze akan memberikan laluan terbaik untuk Anda. Nasihat kami ialah untuk memilih laluan terpantas dengan pergi ke Tetapan > Navigasi > Routing Styles > Pilih Yang Tersingkat. Kerana apabila Anda memilih laluan terpantas (fastest), tidak biasa bagi Waze untuk menyediakan laluan error untuk mencapai destinasi Anda dengan masa yang sangat singkat.

Dengan memilih laluan terpendek, Waze akan cuba mencari laluan lalu lintas yang bebas daripada lalu lintas dan semua halangan lain. Walau bagaimanapun, Anda juga perlu memastikan bahawa laluan terpendek yang diberikan oleh Waze adalah apa yang Anda mahukan.

Manfaat Aplikasi Waze

Manfaat Aplikasi Waze
Manfaat Aplikasi Waze

Waze bukan hanya aplikasi GPS biasa. Melalui aplikasi ini, Anda boleh tahu tentang keadaan aliran lalu lintas yang tidak menentu. Dengan Waze, perjalanan Anda akan lebih cekap kerana Anda boleh memilih laluan yang bebas daripada trafik, polis, kemalangan, atau halangan lain.

Bukan itu sahaja, Anda juga boleh berinteraksi terus dengan pengguna Waze lain yang berada di jalan yang Anda akan lulus. Ya, Anda boleh meminta pengguna Waze lain yang menyeberang jalan tentang keadaan langsung trafik disana.

Baca juga : Cara Lajukan Internet Smartphone Android dan Iphone

Dengan Waze, Anda tidak perlu mendengar radio yang biasanya memberitahu Anda tentang aliran lalu lintas. Nah, adakah Anda bersedia untuk memulakan perjalanan dengan Waze? Cara guna Waze hampir mirip seperti ketika Anda menggunakan GPS biasa.

Hanya perbezaan di dalam maklumat aliran lalu lintas lengkap yang ditawarkan oleh Waze. Anda boleh mendapatkan aplikasi ini secara percuma pada smartphone Anda.