Cara Semak No Pendaftaran Produk KKM

Posted on

Produk seperti kapsul sihat, jamu dan beberapa obat lain dibeli kerana sifatnya boleh menyembuhkan dan boleh disimpan dalam waktu yang lebih lama.

Tetapi kadang-kadang beberapa produk tersebut mempunyai masalah, baik dari segi kesihatan dan bahan terlarang.

Perkara yang sama berlaku untuk kosmetik yang dibeli, oleh itu sebelum membeli produk, Anda mesti memperhatikan sama ada produk tersebut telah memasuki pendaftaran KKM atau tidak.

Mungkin masih ada persoalan, mengapa produk yang beredar di Malaysia harus lulus dari KKM? Ini disebabkan oleh kurangnya pengetahuan orang ramai untuk mengetahui kandungan produk dengan betul dan selamat.

Oleh itu, untuk melindungi kesihatan dan keselamatan pengguna daripada kosmetik yang beredar, KKM berada di barisan hadapan dalam mengesan, mencegah, dan memantau produk yang beredar dari dalam negara.Cara Semak No Pendaftaran Produk KKM

Apa Itu KKM

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) adalah organisasi yang bertanggungjawab untuk memastikan setiap produk menepati piawaian yang ditetapkan sebelum ianya sampai ke pengguna.

Oleh itu, KKM telah mewujudkan National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) sebagai agensi kerajaan yang bertanggungjawab untuk memantau dan memastikan produk-produk kesihatan dan kosmetik yang dijual dipasaran tidak mengandungi bahan terlarang.

Cara Semak No Pendaftaran Produk KKM

Sebilangan produk yang Anda beli mungkin sudah mempunyai nombor pendaftaran produk, yang bermaksud produk tersebut dibenarkan untuk digunakan.

Namun, untuk sebilangan produk yang tidak mempunyai nama produk, nombor pendaftaran pada bungkusan atau bagi Anda yang masih tidak yakin dengan produk tersebut, Anda boleh menyemaknya secara dalam talian secara langsung.

Cara semak no kkm produk melalui NPRA

  1. Buka pautan https://npra.gov.my
  2. Sila lakukan carian untuk produk kosmetik dan produk selain kosmetik.
  3. Carian boleh dilakukan berdasarkan No. Pendaftaran, Nama Produk, Pengilang, Pengimport dan lain-lain.
  4. Pastikan sebelum membuat semakan, Anda sudah mempunyai no siri KKM.
  5. Untuk makluman, No siri KKM pada produk kecantikan biasanya bermula dengan kod NOT<nombor pendaftaran> contoh NOT160301787K dan No siri KKM pada produk kesihatan biasanya bermula dengan perkataan MAL<nombor pendaftaran> contoh MAL04125628T

Kod Rujukan Produk

Berikut adalah penjelasan dalam jadual untuk mengetahui kategori produk yang dikelaskan oleh KKM.

Kod ProdukKeterangan
AScheduled Poisons
XNon-scheduled Poisons (over the counter products)
TTraditional Medicines
CContract Manufactured
EExport Only
RRepacked
SSecond Source
NHealth Supplement
HVeterinary
ZZero Rated GST
YOrphan Products

Itulah cara semak nombor pendaftaran produk KKM melalui NPRA, semoga perkongsian diatas dapat bermanfaat.