Cara Mengesan Lokasi Telefon Bimbit Yang Hilang Berjaya

Posted on

Apabila telefon bimbit Anda hilang, sudah tentu Anda panik, tetapi bukan panik yang perlu Anda lakukan tetapi Anda mesti tahu bagaimana untuk melacak telefon bimbit yang hilang sebagai satu bentuk usaha kita.

Kehilangan adalah saat yang sangat menyedihkan, tidak kira kehilangan Smartphone yang Anda punya. Entah dilupakan dimana, jatuh di suatu tempat, tertinggal disuatu tempat, atau dicuri oleh seseorang. Masa ini tentu saja selain membuat Anda sedih tetapi juga membuat Anda panik.

Bagaimana Anda tidak panik? dalam telefon pintar itu, tentunya mengandungi hampir semua data penting dan maklumat mengenai Anda.

Cara Mengesan Lokasi Telefon Bimbit Yang Hilang
Cara Mengesan Lokasi Telefon Bimbit Yang Hilang

Tetapi tenang kali ini kita akan belajar bagaimana untuk cari peranti saya yang hilang.

Bagaimana Mencari Telefon Android Yang Hilang

Ramai daripada kita menggunakan telefon pintar Android. Mungkin terdapat beberapa pengguna kita yang kehilangan Android mereka.

Sudah tentu Anda akan cuba mengembalikan android kepada genggaman Anda, bukan kerana betapa mahalnya android Anda hilang.

Tetapi tentu saja kandungan android mungkin lebih bernilai daripada harga android.

Tetapi tenang di sini kita akan belajar bagaimana untuk mencari android yang hilang secara cepat dan akurat. Ada beberapa cara yang boleh kita gunakan

Google Maps dan Gmail

Cara Mengesan Telefon Yang Hilang
Cara Mengesan Telefon Yang Hilang

Bagaimana untuk mencari telefon bimbit yang hilang melalui email.

Cara pertama yang kita akan pelajari adalah bagaimana untuk mencari telefon bimbit yang hilang menggunakan peta google (Google Maps).

Google Maps adalah salah satu perkhidmatan yang dikeluarkan oleh Google untuk mengetahui lokasi peranti yang disambungkan di internet.

Secara umum, semua telefon pintar Android dan iPhone telah dipasang oleh Google Maps secara default.

Terdapat beberapa langkah yang perlu diambil untuk melacak telefon bimbit Anda yang hilang.

Bagaimana untuk menjejaki telefon bimbit yang hilang melalui email:

 • Sediakan peranti sama ada komputer riba, tablet atau telefon pintar yang pasti mempunyai akses internet. Setelah itu lawati tapak https://www.google.com/android/find atau google.com/android/devicemanager.
 • Setelah log masuk menggunakan akaun Gmail yang sama dengan akaun yang kami gunakan pada telefon bimbit kami yang hilang.
 • Tunggu sehingga proses carian peranti selesai. Jika ia berfungsi maka secara automatik lokasi telefon bimbit yang hilang akan muncul. Bagaimana untuk mengesan telefon bimbit yang hilang dengan peta

Terdapat juga beberapa cara yang boleh kita gunakan. Anda boleh menggunakan bunyi untuk memainkan peranti selama 5 minit walaupun telefon bimbit berada dalam mod senyap.

Amankan peranti adalah ciri yang boleh kita gunakan untuk mengunci Android dan keluar dari akaun Google Anda.

Buang peranti adalah ciri yang boleh kita gunakan jika kita tidak dapat lagi mencarinya.

Hapus semua data dari peranti supaya tidak disalahgunakan oleh orang yang menyamun atau mencuri telefon bimbit Anda.

Find My Device

Find My Device Cari Peranti Saya

Mencari telefon bimbit sekarang tidak perlu rumit. Anda boleh mencarinya dengan salah satu aplikasi pengesanan Android yang hilang ini. Find My Device menyediakan tiga cara utama untuk membantu Anda mencari HP yang hilang.

Locate your phone : Menu satu ini akan memberi lokasi telefon Android Anda, jadi Anda boleh terus melawat lokasi yang telah diberitahu oleh Find My Device. Menu kedua, Play a sound, bermakna aplikasi Find My Device akan menyediakan kod bunyi apabila Anda berada berhampiran dengan lokasi telefon bimbit Anda yang hilang.

Dan Menu terakhir atau ketiga ini lebih sebagai aplikasi keselamatan telefon Anda. Dengan cara memadam dan kunci, pengguna Cari Peranti Saya (Find My Device) boleh mengunci data peribadi dan memadam sebarang perbualan. Mudah, praktikal dan selamat?

Find My Phone

Cari Peranti Saya

Find My Phone juga merupakan aplikasi pengesanan Android yang hilang yang juga membantu pengguna Android apabila mereka keliru mencari telefon bimbit canggih yang ada di suatu tempat. Aplikasi Find My Phone akan memberi Anda lokasi telefon bimbit Anda dalam masa nyata.

Bukan hanya memberikan maklumat lokasi, bahkan aplikasi Find My Phone akan memberi Anda Sejarah di mana telefon bimbit Anda diambil. Jadi, Anda tak hanya boleh mengesan lokasi terakhir, tetapi juga dapat melihat lokasi terakhir telefon bimbit Anda.

Android Lost

Cara seterusnya adalah memasang aplikasi Android Lost pada peranti Android yang hilang. Android Lost mempunyai fungsi yang lebih baik kerana kadar kejayaan pengesanan akan lebih tinggi.

Syarat:

 • Peranti Anda disambungkan ke akaun Google
 • Peranti Anda disambungkan ke internet

Install Android Lost

Buka Google Play Store pada telefon Anda, log masuk dengan akaun Google Anda, kemudian pasang aplikasi Lost Android.

Aktifkan Android Lost

Selepas aplikasi dipasang, hantar SMS dengan kandungan “androidlost register” ke nombor Android yang hilang untuk diaktifkan secara automatik. Anda boleh menghantar SMS dari sebarang nombor dan peranti.

Jika Android yang hilang adalah tablet yang hanya menyokong rangkaian WiFi, maka Anda mesti memasang aplikasi AndroidLost Jumpstart terlebih dahulu sebelum memasang aplikasi Android Lost.

Login di situs Android Lost

Log masuk di laman Android Hilang Buka tapak Lost Android kemudian log masuk menggunakan akaun Google anda. Selepas itu, anda akan dapat mengakses dan mengawal aktiviti peranti Android yang hilang seperti:

 1. Kunci dan buka kunci
 2. Padamkan semua data di dalamnya
 3. Padamkan kad SD
 4. Ambil gambar dengan kamera depan atau belakang
 5. Baca SMS masuk
 6. Hidupkan penggera dengan skrin berkelip
 7. Tunjukkan lokasi peranti

Semua fungsi ini tentunya hanya dapat dijalankan jika peranti Android yang hilang disambungkan ke Internet dan masih menggunakan akaun Google Anda.

Baca juga : Cara Lajukan Internet Telefon Bimbit Android Iphone

Jika pencuri telah mengubahnya, maka permohonan ini secara automatik tidak akan berguna. Selain aplikasi ini juga agak terdedah kepada diketahui oleh pencuri kerana akan ada pemberitahuan tentang aplikasi yang baru dipasang pada peranti itu. Walaupun aplikasi ini akan dipasang dengan nama “Buang Sampah”, tetapi pencuri akan mengetahui dengan tepat permohonan sebenar apabila membukanya.

Itulah tadi beberapa cara untuk mengesan Android yang boleh Anda lakukan jika tiada aplikasi penjejakan pada peranti.