Check Balance Umobile Semak Baki Kredit Prepaid Postpaid

Posted on

Anda pernah tak rasa geram bila tiba-tiba telefon Anda kehabisan kredit tanpa Anda sedar? Atau mungkin pernah terkejut bila menerima bil bulanan yang melambung tinggi sebab guna data lebih dari yang sepatutnya?

Memang buat rasa stress kan? Betul lah, masa-masa macam tu, memang buat kita rasa tertekan dan tertanya-tanya, “Kenapa ni? Apa yang aku dah buat salah?”

Takde siapa pun nak alami situasi macam ni, kan? Macam mana nak buat kerja harian dengan tenang kalau asyik risau pasal baki kredit yang kurang atau data yang terlampau?

Lagipun, hidup sekarang ni dah serba guna internet. Nak beli barang, nak bayar bil, nak contact orang, semua guna telefon. Kalau baki kredit dan data tak mencukupi, macam mana nak hidup tanpa risau?

Tapi, jangan risau. Aku ada cara yang senang dan cepat untuk check balance Umobile Anda. Tak perlu nak risau lagi pasal kehabisan kredit ataupun data yang terlebih.

Check Baki Prepaid & Postpaid Guna *118#

Dengan langkah-langkah yang aku akan kongsikan ni, Anda boleh semak baki UMobile Anda dengan mudah. So, jangan stress-stress lagi, ok?

Aku akan tunjukkan cara yang terbaik untuk Anda pastikan baki kredit dan data sentiasa mencukupi.

Cek Baki Prepaid:

  1. Buka telefon pintar Anda.
  2. Taip *118#*8. Tekan Call.
  3. Nanti baki kredit Anda akan terus keluar kat skrin.

Cek Baki Postpaid (Semak Data Usage):

  1. Kalau Anda nak semak penggunaan data je, buka dialpad telefon.
  2. Taip *118#. Nanti akan keluar menu.
  3. Pilih U Broadband.
  4. Lepas tu, pilih <Check Usage>.
  5. Tunggu SMS datang. Dalam SMS tu, Anda akan dapat info pasal data balance.

Cara Check Baki UMobile Guna SMS

Bila nak guna SMS, ikuti langkah ni:

Cek Baki Prepaid:

  1. Buka bahagian Text Message kat telefon.
  2. Taip BAL. Hantarkan ke 28118.
  3. Lepas tu, tunggu SMS datang. Dalam tu, ada baki kredit Anda.

Cek Baki Postpaid:

  1. Buka Text Message kat telefon.
  2. Taip PLUS1. Hantarkan ke 28118.
  3. Tunggu SMS datang. Dalam tu, ada maklumat pasal baki bill postpaid.

Check Baki UMobile Guna Aplikasi MyUMobile

Umobile dah sediakan app yang boleh Anda gunakan untuk check balance Umobile Anda:

  1. Buka Play Store, download aplikasi MyUMobile untuk Android. Kalau iOS, download kat App Store.
  2. Buka aplikasi tu, masukkan nombor telefon Anda.
  3. Pastu Anda akan dapat SMS dari UMobile dengan kod pengesahan.
  4. Taip kod tu kat dalam aplikasi. Confirm nombor telefon daftar berjaya.
  5. Pergi ke Menu Bar kat atas kiri skrin telefon.
  6. Kat situ Anda boleh semak baki kredit untuk prepaid dan baki bil untuk postpaid.

Sekiranya Anda takde kredit, sila cuba cara ni ye cara pinjam SOS topup Umobile.

So, Anda dah tahu kan macam mana nak semak baki UMobile? Jangan lupa praktikkan cara-cara ni, pastikan baki kredit dan data Anda sentiasa cukup.