[Berjaya] 9 Cara Lajukan Internet Telefon Android Iphone

Posted on

Keadaan yang paling tidak menyenangkan ialah apabila rangkaian internet lemah di jaringan 4G sehingga membuat semua aktiviti internet Anda terganggu. Menurut beberapa sumber, ternyata bahawa kelajuan internet di Malaysia tidak lambat walaupun agak baik, contohnya, kaji selidik yang dilakukan oleh APAC Asia meletakkan kelajuan internet rata-rata di Malaysia menduduki tempat ke-10, memang ini agak kontroversial disebabkan oleh kenyataan bahawa ramai orang Malaysia mengadu laju internet perlahan/lambat.

Kelajuan Internet Malaysia
Kelajuan Internet Malaysia

Sekiranya Anda melihat data yang disenaraikan di bawah ini, adalah jelas bahawa peningkatan dalam kelajuan purata internet di Malaysia meningkat, dimana pada tahun 2017 kelajutan internet Malaysia 8.9 MBps.

Sesungguhnya terdapat banyak faktor yang menyebabkan internet Anda menjadi perlahan daripada faktor-faktor perkhidmatan yang diberikan penyedia tidak baik tetapi juga boleh kerana terdapat tetapan yang salah pada telefon bimbit Anda. Pada masa ini pasukan celcomcentre akan berkongsi cara praktikal untuk menjadikan internet Anda laju +100%

Cara Lajukan Internet
Cara Lajukan Internet

Bagaimana untuk meningkatkan kelajuan internet Celcom, Digi, Maxis, Tune Talk, U Mobile, dan pengendali lain.

Mulakan Semula Sambungan (Reconnect)

Reconnect Internet
Reconnect Internet

Kaedah ini sangat mudah, Anda hanya perlu memutuskan dan kemudian hidupkan rangkaian mudah alih (menyambung semula). Tetapi dalam banyak kes rangkaian masih tidak bertambah baik jika ia berlaku maka Anda perlu memulakan semula hard restart di mana Anda perlu mematikan kuasa telefon bimbit dan kemudian menghidupkannya semula.

Fungsi menyambung semula untuk menyambung ke rangkaian 2G, 3G atau 4G LTE apabila data tiba-tiba terputus sambungan, jadi sambungan data boleh terus aktif.

Pilih Pakej Kuota Internet

Pakej Internet
Pakej Internet

Pilihan yang sangat sukar adalah memilih antara pilihan kuota atau pakej internet celcom yang tidak terhad, kedua-dua pakej ini mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Jangan sekali-kali menggunakan pakej tanpa had jika anda mahukan kelajuan internet yang baik, pakej tanpa had mempunyai kelajuan yang terhad walaupun tidak ada batasan jalur lebar data.

Tidak seperti pakej tanpa had, pakej kuota internet, walaupun terhad kepada kuota, kelebihan pakej jenis ini ialah kelajuan akses data yang boleh dinikmati tidak terhad seperti dalam pakej yang tidak terhad supaya pengguna dapat mengakses internet dengan lebih laju.

Note : Jangan pernah menggunakan pakej kuota untuk memuat turun dengan saiz besar atau video streaming jika Anda tidak mahu kuota Anda habis.

Gunakan Internet Pada Waktu Malam

Pakej Internet Malam
Pakej Internet Malam

Ramai pakej internet malam yang ditawarkan oleh banyak pembekal, contohnya untuk pakej 24 jam/bulan, Anda mungkin hanya mendapat 5 GB, manakala untuk pakej kuota internet yang dominan pada waktu malam Anda boleh mendapat lebih daripada 6 GB.

Kegiatan internet yang dijalankan oleh ramai orang pada waktu malam juga sangat minim sehingga pelayan akan bekerja kurang dan tentu saja ini akan membantu kecepatan internet Anda menjadi lebih laju.

Bagi Anda yang tidak mahu menguruskan tetapan tertentu, adalah idea yang baik untuk memasang aplikasi laju internet di playstore atau appstore untuk meningkatkan rangkaian internet Anda. Terdapat beberapa aplikasi yang boleh Anda cuba, cari aplikasi ini di Playstore, pilih apa yang Anda fikir berfungsi dengan baik, tidak perlu memasang semua aplikasi.

  1. Network Signal Speed Booster
  2. 3G/4G Speed Optimizer
  3. Network Booster Plus Free App

Pilih Rangkaian 3G / 4G Secara Manual

Cara Lajukan Internet Handphone
Cara Lajukan Internet Handphone

Masalah biasa adalah
apabila kita berada di tempat yang mempunyai rangkaian yang tidak baik
maka isyarat jaringan Anda akan berubah, jika kita melihat isyarat telah
menjadi EDGE atau GPRS maka tentu saja kecepatan internet Anda
tiba-tiba akan sangat lambat/lemah. Oleh itu, menetapkan 3G atau 4G
secara manual pastinya akan membantu kelajuan internet Anda lebih cepat.

Bagaimana untuk mengaktifkan rangkaian 3G/4G pada Android:

  1. Taip *#*#4636#*#*
  2. Skrin tetapan atau tetapan akan muncul
  3. Periksa WCDMA Only atau 4G LTE jika telefon mudah alih dan kawasan yang anda tinggal di sudah mempunyai akses 4G

Aktifkan Kuki dan Cache

Aktifkan Cookie dan Cache
Aktifkan Cookie dan Cache

Pastikan cache dan kuki penyemak imbas
Anda aktif, cache berguna sebagai tempat untuk bersembunyi atau storan
sementara. Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan pemindahan data
dengan menyimpan data yang telah Anda akses menggunakan cache, supaya
apabila Anda mengakses laman web tertentu yang telah Anda akses maka
cache akan membantu Anda membuka halaman dengan lebih laju.

Setting APN Smartphone

Setting APN Android
Setting APN Android

Pastikan tetapan APN betul, kerana tetapan yang tidak dijaga ini akan menjejaskan rangkaian internet anda, kesan APN akan menyebabkan rangkaian anda perlahan mati. Baca cara setting apn celcom yang terbukti berjaya.

Ramai kes mengatakan bahawa kelajuan internet mereka sangat perlahan walaupun mereka cuba mengakses email, facebook atau browsing di google. Mudah-mudahan apa yang telah dijelaskan dapat membantu Anda yang kecewa kerana kelajuan internet Anda sangat lambat, cobalah melaksanakan metode di atas dan perhatikan apakah area Anda mempunyai BTS jaringan yang cukup untuk akses internet.

Buang Widget Yang Tidak Perlu

Close Widget Android
Close Widget Android

Apakah widget? Widget adalah pendedahan seperti jam, kalendar, ramalan cuaca dan lain sebagainya yang muncul di skrin utama smartphone Anda. Widget mungkin berguna tetapi ia juga menggunakan prestasi handphone Anda. Buang widget yang tidak perlu.

Cara membuang widget di homescreen :

  1. Sentuh widget dan tahan supaya ikon ‘tong sampah’ keluar.
  2. Seret Widget ke arah ikon ‘tong’ itu.

Close/Delete Aplikasi Yang Tidak Digunakan

Close Recent Apps Android
Close Recent Apps Android

Tak jarang imej dan aplikasi yang mengambil terlalu banyak ruang pada handphone Anda. Jika terlalu banyak ruang handphone akan menjadi perlahan/lambat. Cuba memadam/delete imej yang tidak diperlukan untuk handphone Anda.

Beli Telefon Terkini

Beli Telefon Baru
Beli Telefon Baru

Jika Anda masih mengalami internet lambat, setelah melakukan beberapa
cara yang saya sampaikan diatas. Langkah yang paling baik adalah
membeli telefon terbaru dengan fitur jaringan 3G/4G/5G. Sekarang sudah
banyak pilihan telefon berkualiti dengan harga yang murah dan terbaik.

Ramai kes mengatakan bahawa kelajuan internet mereka sangat perlahan walaupun mereka cuba mengakses email atau membuka facebook, instagaram dan twitter. Mudah-mudahan apa yang telah dijelaskan dapat membantu Anda yang kecewa kerana kelajuan internet Anda sangat perlahan, cobalah melaksanakan metode di atas dan perhatikan apakah area Anda mempunyai BTS jaringan yang cukup untuk akses internet.