Kad ATM BSN Disekat

Posted on

Penggunaan kad ATM telah digunakan secara meluas, terutama di Malaysia, hampir semua wilayah mempunyai kemudahan mesin ATM.

Seperti yang telah kita ketahui bahawa bank BSN adalah salah satu bank terbesar di Malaysia, jadi tidak menghairankan kalau bank BSN mempunyai banyak pelanggan yang tersebar di seluruh wilayah.

Bank BSN terus berinovasi untuk memberikan kemudahan untuk transaksi untuk semua pelanggannya, salah satu kemudahan yang sering digunakan oleh pelanggan bank BSN adalah mesin ATM.

Anda perlu tahu bahawa kad ATM BSN dapat disekat secara automatik jika Anda memasukkan PIN yang salah 3 kali berturut-turut.

Sekiranya kad ATM Anda telah disekat maka kad ATM tidak dapat digunakan untuk melakukan transaksi pengeluaran wang, pemindahan wang dan memeriksa baki akaun.

Kad ATM BSN mesti dibetulkan dengan segera supaya Anda dapat menggunakannya lagi untuk membuat pengeluaran tunai, pemindahan, pembayaran elektrik, baki cek dan sebagainya.

Terdapat beberapa masalah yang biasanya dialami oleh pengguna mesin ATM seperti kad ATM disekat, terlupa PIN, dan kad BSN hilang.

Oleh kerana itu, bagi Anda yang sering menggunakan kad ATM untuk berhati-hati ketika menggunakannya, jangan cuai.Kad ATM BSN Disekat

Cara Unblock Kad ATM BSN Disekat

Terdapat beberapa cara yang boleh Anda cuba, apabila Anda keliru kalau kad ATM disekat, hal tersebut tentu sangat menyusahkan terutama bagi Anda yang mempunyai perniagaan online yang memerlukan transaksi setiap hari.

Berikut langkah-langkah bagaimana membuka ATM BSN kena block tanpa perlu pergi ke Bank Simpanan Nasional.

  1. Anda boleh terus menghubungi perkhidmatan pusat panggilan bank BSN melalui telefon.
  2. Sila hubungi Pusat Khidmat Pelanggan BSN di talian 1300 88 1900 atau +603-2613 1900 (Luar negara). BSN sedia membantu ada 24 jam sehari.
  3. Pastikan terdapat kredit yang cukup di telefon Anda.
  4. Yang perlu Anda sediakan ialah kad debit/kredit, kad pengenalan, dan buku bank.
  5. Kemudian pegawai bank BSN akan menanyakan beberapa soalan mengenai data peribadi dan buku bank Anda untuk pengesahan data.
  6. Soalan yang biasanya diajukan oleh kakitangan pusat iaitu: nombor akaun, nama penuh, alamat rumah, nombor kad ATM BSN dan nama ibu.
  7. Selesai Anda memberi jawapan, kad ATM BSN Anda yang disekat boleh digunakan kembali.

Itulah cara yang boleh Anda ikuti untuk membuka kad BSN tanpa perlu pergi ke bank atau pejabat cawangan.

Baca juga cara daftar MyBSN online banking

Kaedah ini lebih praktikal dan Anda boleh lakukan di rumah berbanding dengan Anda pergi terus ke bank yang biasanya beratur panjang di pejabat bank. Mudah-mudahan maklumat ini dapat membantu Anda membuka kad BSN yang disekat.