Lupa Nombor Akaun Bank BSN

Posted on

Ramai orang tidak mengetahui nombor akaun bank BSN mereka sendiri. Hal ini tentu akan merumitkan, terutamanya jika Anda ingin melakukan transaksi pembayaran.

Untuk mengetahui no akaun bank BSN, boleh dilakukan dengan pelbagai cara, sila lihat cara mendapatkan nombor akaun bank BSN berikut.

Lupa Nombor Akaun Bank BSN

Buku Bank BSN

Selain menyimpan catatan baki akaun, buku bank BSN juga memberikan beberapa informasi lain, seperti alamat cawangan tempat semasa mendaftar, maklumat pelanggan, dan nombor akaun pelanggan.

Sekiranya Anda lupa no akaun BSN Anda, Anda boleh segera membuka akaun bank dan memperhatikan maklumat nombor akaun di sebalik sampul buku tersebut.

Tetapi jika kebetulan buku simpanan Anda hilang, lebih baik segera membuat yang baru di pejabat cawangan bank tempat Anda membuka akaun terlebih dahulu.

Sila bawa kad pengenalan dan sejumlah wang untuk kos gantian buku bank baru.

Mesin ATM BSN

Fungsi utama mesin ATM adalah melakukan transaksi kewangan. Namun, di mesin ini Anda juga dapat mengetahui nombor akaun bank BSN Anda.

Berikut adalah 2 cara yang boleh Anda lakukan, iaitu dengan memeriksa jumlah baki atau dengan membuat pengeluaran tunai.

Semak Baki Bank BSN Melalui ATM

  1. Sila masukkan kad ATM dan PIN.
  2. Pilih menu Maklumat Baki/Semak Baki.
  3. Maklumat nombor akaun Anda akan terpapar di skrin.

Keluarkan Duit Bank BSN Melalui ATM

  1. Sila masukkan kad ATM dan PIN.
  2. Pilih menu Keluarkan Wang.
  3. Pilih jumlah wang yang ingin dikeluarkan.
  4. Selepas itu, kertas bukti transaksi akan keluar (resit). Pada resit tersebut Anda dapat melihat jumlah pengeluaran wang tunai, maklumat baki, dan nombor akaun bank.

MyBSN

Cara mengetahui nombor akaun juga boleh dilakukan melalui online banking BSN, iaitu dengan membuka laman web MyBSN.

Sekiranya Anda sudah mempunyai akaun berdaftar MyBSN, Anda boleh login dan membuka menu Maklumat Baki. Tidak hanya maklumat baki yang akan Anda ketahui, tetapi juga nombor akaun yang dimiliki.

Baca panduan cara daftar BSN online

Call Center BSN

Setiap bank pasti mempunyai perkhidmatan pusat panggilan yang boleh Anda hubungi pada bila-bila masa.

Biasanya perkhidmatan ini digunakan untuk menyekat kad, meminta maklumat perbankan, dan bahkan boleh dilakukan untuk meminta nombor akaun bank.

Sebelum membuat panggilan, pastikan nombor pusat panggilan bank yang Anda hubungi adalah nombor pusat panggilan bank tempat Anda menjimat, ya.

Cawangan Bank BSN

Sekiranya kaedah di atas masih sukar dilakukan. Cara terakhir yang boleh dilakukan adalah datang terus ke bank terdekat dan bertanya terus ke khidmat pelanggan di bank.

Jangan lupa untuk membawa kad pengenalan (IC) untuk memudahkan perkhidmatan pelanggan mencari maklumat Anda.

Itulah 5 cara yang boleh Anda cuba untuk dapatkan nombor akaun bank BSN.