Cara Masukkan Kod Topup Celcom No Aktif Kena Block

Posted on

Anda pening tak tahu camna nak masukkan kod topup Celcom? Jangan risau, kami ada panduan mudah untuk Anda.

Dalam artikel ni, kami akan tunjukkan langkah-langkah ringkas macam mana nak masukkan kod topup Celcom Anda dengan senang. Sila ikut langkah-langkah di bawah ini.

Kod Topup Celcom
Kod Topup Celcom

Kenapa Topup Celcom Penting?

Topup Celcom ni penting kalau Anda guna telefon Celcom, sebab ia memberikan pelbagai manfaat kepada pengguna telefon yang menggunakan perkhidmatan Celcom.

Berikut adalah beberapa alasan mengapa topup kredit Celcom adalah perkara yang perlu:

  • Panggilan dan SMS: Kredit Celcom membolehkan Anda membuat panggilan dan menghantar SMS kepada rakan-rakan, keluarga, dan orang tersayang.
  • Akses Internet dan Data: Kredit juga digunakan untuk membeli pelan data dan internet. Dalam dunia digital masa kini, akses kepada internet adalah sangat penting untuk melayari laman web, bermain game, streaming Youtube, dan mendapatkan maklumat.
  • Kecemasan: Kredit Celcom menjadi sangat penting dalam keadaan kecemasan. Anda mungkin memerlukan kredit untuk membuat panggilan kecemasan kepada nombor-nombor penting seperti hospital, bomba, atau polis.
  • Membeli Kandungan Digital: Kredit juga boleh digunakan untuk membeli kandungan digital seperti lagu, permainan, aplikasi, dan file multimedia lain melalui kedai dalam talian atau aplikasi yang menyokong pembelian ini.

So, bila kredit dah nak habis, topup jadi penolong utama. Kalau takde kredit, macam mana nak buat benda-benda penting ni, kan?

Cara Masukkan Kod Topup Celcom

Ok, jom kita teruskan dengan langkah-langkah yang senang nak masukkan kod topup Celcom ni. Sila pilih je langkah yang Anda nak:

1. Masukkan Kod Topup Celcom Softpin

Anda boleh dapatkan voucher (baucher) ni di kedai Celcom atau 7 Eleven.

  1. Pertama sekali beli baucar topup yang mengandungi nombor no 16 digit.
  2. Dail *122*16-digit Reload Code Number# daripada telefon bimbit Anda.
  3. Contoh: *122*1287845122145211#
  4. Notifikasi atau SMS bahawa reload Celcom berjaya akan di dipaparkan di skrin HP Anda.
  5. Selesai.

Nak reload nombor telefon Celcom orang lain? Ikuti je langkah berikut:

  1. Beli baucher baharu.
  2. Dail *122*16-digit Reload Code Number*No orang yang nak di reload#
  3. Contoh: *122*1287845122145123*0131234567#
  4. Notifikasi reload Celcom berjaya akan di dipaparkan di skrin HP Anda.
  5. Selesai.

2. Dail *118#

Yang pertama, Anda perlu dail nombor *118# dekat telefon Anda.

  1. Taip atau dail *118#
  2. Pilih My Account.
  3. Pilih Reload.
  4. Pilih My Account.
  5. Selesai.

Lepas Anda ikuti step ni, tunggu sekejap nanti akan keluar notifikasi atau SMS pemberitahuan bahawa reload Celcom dah berjaya.

Kalau nak topup nombor orang lain contoh kawan, ibu atau bapa. Anda boleh ikuti step berikut:

  1. Taip atau dail *118#
  2. Pilih My Account.
  3. Pilih Reload.
  4. Pilih Other Account.
  5. Selesai.

3. SMS

Reload PIN boleh Anda beli dimana mana kedai, online pun boleh beli kat Shopee.

  1. Buka New SMS
  2. Lalu taip REC<space>16-digit pincode dan hantar ke 2888
  3. Contoh: REC 6543219876543210 hantar ke 2888
  4. Selesai.

4. Call IVR

Cara reload ni mudah je, Anda kena:

  1. Call 0193000910
  2. Ikuti je arahan yang system tu berikan.

Bila nak langgan internet murah, Anda boleh ikuti langkah dalam artikel cara langgan internet Celcom.

Dah Cuba Topup Tapi Tak Sah

Jika Anda mengalami masalah di mana 16 digit PIN reload Celcom Anda tidak dapat atau dianggap tidak sah, Anda boleh mengambil langkah-langkah berikut untuk mengatasi masalah tersebut:

  • Pastikan Anda tidak membuat kesalahan tangan semasa memasukkan kod. Kadang-kadang, aksara yang serupa seperti “O” dan “0”, atau “I” dan “1” boleh keliru. Pastikan aksara-aksara ini dimasukkan dengan betul.
  • Kod topup mempunyai tarikh luput. Jika kod Anda telah tamat tempoh, ia tidak akan sah. Semak tarikh luput kod topup sebelum cuba memasukkannya.
  • Sekiranya Anda membeli kod topup dari penjual yang tidak rasmi atau tidak sah, ada kemungkinan kod itu palsu atau tidak sah. Pastikan Anda membeli topup dari penjual sah dan mendapat resit pembelian yang sah.
  • Jika Anda yakin kod topup Anda adalah betul dan masih sah, tetapi tetap tidak dapat dimasukkan, hubungi khidmat pelanggan Celcom.

Jika langkah-langkah di atas tidak berjaya menyelesaikan masalah dan kod topup masih tidak sah, Anda sepatutnya segera hubungi khidmat pelanggan Celcom melalui nombor yang disediakan atau boleh bawa kad reload ke mana-mana celcom centre, nanti diorang akan retrieve balik PIN itu.

Sorry the Number You Recharged Has Been Locked Please Contact Call Center

Macam mana kalau account kita dah kena block atau notifikasi diatas tu berlaku?

Anda boleh ikuti step berikut untuk selesaikan masalah tersebut:

  1. Buka telefon Anda dan dail nombor 1111.
  2. Bila Anda dail nombor tu, Anda akan diberi pilihan untuk pilih bahasa yang Anda nak guna. Pilih je bahasa yang Anda paham, dalam kes ni Anda guna Bahasa Malaysia.
  3. Lepas Anda pilih bahasa, Anda akan diberi pilihan-pilihan untuk tekan nombor berdasarkan perkara yang Anda nak selesaikan.
  4. Lepas Anda ikut semua arahan, Anda akan disambungkan dengan wakil khidmat pelanggan Celcom. Ni la peluang Anda untuk bagitahu masalah Anda atau tanya apa yang Anda nak tanya. Jangan malu-malu, Anda tanya je apa yang Anda tak paham.
  5. Kadang-kadang line agak sibuk, so Anda kena bersabar dan tunggu turn.
  6. Pastikan Anda ada maklumat penting macam nombor telefon, No IC, dan sebagainya. Senang sikit nak bercakap kalau ada maklumat ni.
  7. Bila Anda dah habis bercakap dan masalah Anda selesai, catitkan nama pegawai yang Anda cakap tadi. Ni just untuk referensi kalau-kalau ada benda lagi lepas ni.

So, tu je step by step cara hubungi Call Centre Celcom dekat nombor 1111. Senang je, kan?

Jadi kalau Anda ada masalah atau soalan pasal Celcom, tak payah risau, just call je nombor ni.

Anda boleh tanya apa saja yang Anda tak paham atau selesaikan masalah Anda.

Kena Pergi Celcom Centre

Ni step by step cara untuk selesaikan masalah simkad kena block atau disekat di Celcom Centre:

  1. Pertama sekali, Anda kena datanglah ke Celcom Centre yang berdekatan dengan Anda.
  2. Bila Anda sampai Celcom Centre, ambil nombor giliran.
  3. Anda amik nombor giliran tu, then tunggu je la giliran Anda dipanggil. Kadang-kadang agak ramai orang, so Anda kena bersabar sikit.
  4. Bila giliran Anda sampai, pergi dekat kaunter yang dah panggil nombor Anda. Bagitahu kat dorang yang simkad Anda kena block atau disekat. Kalau boleh, cakaplah secara terperinci apa masalah yang Anda hadapi.
  5. Pegawai dekat kaunter tu mungkin akan minta maklumat daripada Anda, macam nombor telefon, nombor akaun, dan IC.
  6. Pegawai tu mungkin akan tanya sikit-sikit pasal masalah Anda. Ikut je arahan dorang dan jawab apa yang dorang tanya dengan jujur.
  7. Selepas berbincang dengan pegawai, dorang akan cuba selesaikan masalah Anda. Kadang-kadang, mungkin dorang kena check sistem atau buat proses lain.
  8. Pegawai tu akan bagitahu Anda apa yang dorang dah buat dan macam mana masalah tu dah diselesaikan. Dengar dengan teliti dan tanya je kalau ada benda yang tak paham.
  9. Sebelum Anda tinggalkan kaunter, pastikan masalah Anda memang dah selesai. Confirmkan dengan pegawai yang semua dah ok.
  10. Jangan lupa catitkan nama pegawai yang tolong Anda. Ni just in case kalau ada benda lain lepas ni, senang Anda rujuk balik.

So, tu je langkah-langkah yang Anda kena ikut kalau nak selesaikan masalah simkad kena block atau disekat dekat Celcom Centre.

Kod PIN Reload Tak Jelas atau Hilang Kena Gosok

Jika kod PIN reload Celcom terkena air, hilang, atau sukar dibaca kerana kerosakan fizikal seperti tergores atau tercemar, Anda mungkin masih boleh mengambil langkah-langkah untuk mencuba mengembalikan kebolehgunaan kod tersebut.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh Anda cuba:

  • Gosok Dengan Lembut: Jika kod PIN terkena kotoran atau bahan yang boleh disapu, cuba gosok kod tersebut dengan lembut menggunakan kain bersih dan lembap. Pastikan Anda tidak menggunakan bahan yang boleh merosakkan lebih teruk.
  • Cuba Di Cahaya Yang Baik: Dalam keadaan cahaya yang cukup terang, cuba membaca kod tersebut lagi. Kadang-kadang, dengan pencahayaan yang sesuai, Anda mungkin dapat melihat aksara dengan lebih jelas.
  • Jangan Cuba Paksa Kod: Jangan cuba memaksa kod dengan cara merosakkan atau mencuba mengelupas lapisan kod. Ini mungkin akan merosakkan kod dengan lebih teruk.

Penting untuk diingat bahawa sekiranya kod PIN reload sudah rosak teruk atau sukar dibaca kerana kesalahan, Anda boleh dapatkan kod topup yang baru daripada penjual atau khidmat pelanggan.

Lebih baik berhati-hati dengan kod topup dan pastikan mereka disimpan dalam keadaan yang baik untuk mengelakkan masalah seperti ini.

Sekarang Anda dah tahu camana nak masukkan kod topup Celcom dengan betul.

Jangan jadi malas nak topup kredit sebab takut salah langkah. Ikut je langkah-langkah yang kami tunjukkan tadi, pasti kredit Anda masuk dengan lancar.