Cara Aktifkan Celcom Roaming Prepaid IDD Online

Posted on

Anda pernah tak kena caj roaming mahal bila pergi travel ke luar negara? Nak guna internet pun jadi susah sebab tak ada data plan kat negara tu. Tapi jangan risau, sekarang Celcom ada Roaming Prepaid yang memang sesuai untuk Anda yang suka travel.

Jadi apa tu Celcom Roaming Prepaid? Sebenarnya, Roaming Prepaid ni adalah plan yang membolehkan Anda menggunakan telefon di luar negara tanpa perlu melanggan plan roaming atau membeli SIM kad tempatan di negara yang Anda lawati.

Celcom Roaming Prepaid
Celcom Roaming Prepaid

Cara Aktifkan Celcom Roaming Prepaid

Plan ini membolehkan Anda menggunakan telefon bimbit Anda seolah-olah Anda berada di Malaysia, jadi tak perlu risau kos caj roaming yang mahal lagi.

Untuk menggunakan Celcom Roaming Prepaid ni, Anda kena pastikan dulu yang simkad Celcom Anda tu adalah International Roaming enabled. Kalau dah pasti, ikut je langkah-langkah berikut:

  1. Muat turun aplikasi Celcom Life dari Google Play Store atau Apple App Store. Pastikan aplikasi tersebut adalah versi yang terkini.
  2. Log masuk ke dalam aplikasi Celcom Life.
  3. Pada skrin utama pilih Add-Ons, lepas tu pilih Roaming.
  4. Cari Negara tujuan Anda, kemudian pilih Roaming Pass pilihan Anda. Cara Aktifkan Celcom Roaming Prepaid
  5. Pilih tempoh masa langganan yang dikehendaki, contohnya 1 hari, 3 hari, 7 hari atau 30 hari. Aktifkan Celcom Roaming Prepaid
  6. Pastikan bahawa maklumat tempahan adalah betul dan lengkap sebelum membuat pembayaran.
  7. Kemudian, bayar melalui aplikasi menggunakan kaedah pembayaran yang disediakan.
  8. Selepas pembayaran berjaya, plan Celcom Roaming Prepaid akan aktif serta-merta dan Anda dah boleh gunakan telefon bimbit Anda di luar negara seperti biasa.
  9. Selesai.

Kelebihan Celcom Roaming

Celcom Roaming mempunyai beberapa kelebihan berikut:

  1. Celcom Roaming boleh diakses di lebih daripada 200 negara dan wilayah di seluruh dunia, membolehkan pengguna untuk kekal terhubung ketika melancong ke luar negara.
  2. Celcom Roaming menawarkan kos roaming antarabangsa yang lebih berpatutan berbanding telco lain di Malaysia. Kos roaming antarabangsa Celcom mungkin berbeza-beza bergantung kepada negara yang dilawati dan pakej roaming yang dipilih oleh pelanggan.
  3. Pengguna mudah mengaktifkan atau terminate roaming antarabangsa melalui aplikasi Celcom Life atau hubungi perkhidmatan pelanggan Celcom. Selain itu, pengguna juga boleh check penggunaan data roaming dengan mudah melalui aplikasi tersebut.
  4. Celcom Roaming menawarkan layanan roaming antarabangsa berkualiti tinggi dengan sambungan stabil dan kelajuan yang baik. Pelanggan boleh menikmati layanan panggilan suara, SMS, dan data dengan kualiti yang sama seperti layanan di negara asal mereka.
  5. Celcom menawarkan pelbagai pakej roaming antarabangsa yang fleksibel, yang boleh disesuaikan dengan keperluan pelanggan. Pakej roaming boleh merangkumi kuota data, panggilan suara, dan SMS.

Itu sahaja perkongsian kali ini, kalau Anda dah balik Malaysia kami nasihatkan Anda untuk langgan Celcom unlimited RM35 sebab murah dan kualiti best.