Cara Lajukan Internet Maxis APN Maxis Paling Laju

Posted on

Pernah dengar pasal internet Maxis? Kalau belum, Anda dah ketinggalan zaman lah tu! Tapi jangan risau, kami nak kongsikan apakah internet Maxis dan kelebihannya.

Internet Maxis adalah perkhidmatan internet yang disediakan oleh syarikat telekomunikasi terkenal, Maxis.

Syarikat ini dah lama ada dalam pasaran dan mempunyai reputasi yang baik dalam menyediakan perkhidmatan telekomunikasi. Dengan Maxis, Anda boleh menikmati kelajuan internet yang pantas dan stabil.

Dengan kelajuan internet tersebut Anda boleh menonton video dengan jernih, download fail dalam masa yang singkat, dan menjalankan aktiviti online yang lain dengan lebih lancar.

Namun, apa kena buat bila internet Maxis slow? Jom ikuti tips cara lajukan internet Maxis berikut.

Cara Lajukan Internet Maxis
Cara Lajukan Internet Maxis

Sebab Internet Maxis Slow

Terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan internet Maxis pada telefon bimbit menjadi lambat, antaranya:

  • Pertama, Anda kena check kualiti sinyal. Sebab, kalau sinyal tak stabil, memang boleh bikin jaringan slow. Jadi, make sure Anda berada di tempat yang ada sinyal yang kuat dan stabil.
  • Cuba Anda matikan fitur yang tak digunakan di telefon macam Bluetooth, atau hotspot.
  • Sebab, ni boleh membantu jimatkan penggunaan data dan meningkatkan kualiti sinyal.
  • Hal lain yang boleh Anda buat ialah membersihkan cache dan data aplikasi. Kadang-kadang, cache dan data yang menumpuk dalam telefon boleh menyebabkan kinerja telefon jadi lembab. Oleh sebab itu, pastikan Anda membersihkan cache dan data aplikasi dari semasa ke semasa.
  • Pastikan selalu Anda kemaskini perisian di telefon. Biasanya update ni akan mengandungi pembetulan bug dan fitur baru yang boleh membantu meningkatkan kinerja telefon.
  • Jika cara di atas semua tak berkesan, Anda boleh cuba gunakan mode pesawat selama beberapa saat. Lepas tu, tutup semula mode pesawat dan cek semula sama ada jaringan 4G/5G dah mula menjadi stabil.

Kemaskini Perisian/Operating System Telefon

Sekiranya Anda menggunakan telefon Oppo, iPhone, Samsung atau jenis telefon bimbit lain, Anda boleh kemaskini software atau peranti pada telefon bimbit Anda.

Sila ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka tetapan telefon Anda.
  2. Pergi ke Perihal Telefon atau Tentang Telefon.
  3. Carilah pilihan Kemaskini Perisian atau Kemaskini Sistem.
  4. Jika terdapat pembaik-pembaikan terbaru, Anda akan diberikan pilihan untuk memuat turunkan dan memasangnya.

Cara Setting APN Maxis Laju

Maxis APN bermaksud konfigurasi internet yang dibuat oleh penyedia Maxis. Tanpa konfigurasi APN, telefon bimbit anda tidak boleh disambungkan ke internet.

Secara default APN akan dikonfigurasi dengan sendirinya apabila anda mengaktifkan kad.Tetapi, bagi anda yang merasa tidak berpuas hati dengan menggunakan konfigurasi APN default.

Di bawah, kami akan menyediakan senarai APN yang boleh anda gunakan untuk kad Maxis.

1. Maxis APN Default Internet

Berikut adalah tetapan APN default dari Maxis, yang biasanya diisi secara automatik apabila menggunakan kad Maxis. Maxis Internet Setting (Maxis 3G/4G LTE/5G):

NameMaxis Internet
APNunet
ProxyNot set
PortNot set
Usernamemaxis
Passwordwap
ServerNot set
MMSChttps://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy202.075.133.049
MMS port80
MCC502
MNC12
Authentication typePAP
APN typedefault
APN protocolIPv4

2. Maxis APN 4G/5G Laju

Berikut adalah tatapan APN 5G dari Maxis, pastikan butiran sama:

NameMaxis 5G
APNmax5g
ProxyNot set
PortNot set
Usernamemaxis
Passwordwap
ServerNot set
MMSChttps://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy202.075.133.049
MMS port80
MCC502
MNC12
Authentication typePAP
APN typedefault
APN protocolIPv4

Jadi, itulah beberapa tips dan trik untuk lanjukan internet Maxis Anda. Ingatlah bahawa kelajuan internet juga boleh dipengaruhi oleh faktor luaran seperti lokasi coverage dan kesesuaian infrastruktur, tetapi dengan langkah-langkah di atas, Anda boleh meningkatkan pengalaman internet Anda.