Cara Aktifkan 4G Celcom Xpax

Posted on

Teknologi 4G sebenarnya telah lama ada di Malaysia, tepatnya sejak 2010. Pada dasarnya, teknologi baru ini menawarkan sambungan dalaman selular yang lebih cepat. Kelajuan rangkaian 3G sendiri telah banyak berubah dengan pembangunannya ke HSPA dan HSPDA + (3.5G), bermula dari 200 Kbps hingga 20 Kbps.

Walaupun rangkaian 4G boleh memberikan akses data puncak 100 Mbps apabila bergerak pada kelajuan tinggi, dan 1 Gbps apabila dalam mobiliti rendah. Teknologi ini sesuai untuk digunakan dalam menjalankan pelbagai perkhidmatan penstriman, seperti Netflix, YouTube, dan Spotify.

Sekarang, salah satu operator yang menyediakan perkhidmatan internet super cepat ialah Celcom Axiata. Rangkaian 4G Celcom menjanjikan sambungan yang lebih pantas, lebih stabil dan lancar berbanding dengan pendahulunya. Syarikat telekomunikasi berjanji untuk memuat naik kelajuan rangkaian 4G Celcom sehingga 75 Mbps dan kelajuan download mencapai 300 Mbps/detik.

Cara Aktifkan 4G Celcom
Cara Aktifkan 4G Celcom

Tetapi rangkaian internet yang cepat tidak selalu dihidupkan secara automatik. Kadang-kadang Anda perlu membuat beberapa tetapan terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa cara aktifkan 4g celcom pada smartphone Anda.

Pastikan Smartphone Anda Menyokong Rangkaian 4G Lte

Perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan adalah memastikan bahawa telefon pintar Anda menyokong rangkaian 4G XL, yang berada pada rangkaian frekuensi 1800 MHz dan 900 MHz. Terdapat beberapa telefon pintar terdahulu yang terhad kepada rangkaian 3G sahaja.

Jangan lakukan aduan terlebih dahulu apabila telefon pintar Anda tidak dapat menyambung rangkaian 4G Celcom. Anda perlu memastikan bahawa telefon pintar yang Anda gunakan menyokongnya, baru cuba mencari penyelesaian.

Cara Aktifkan 4G Celcom

Tukar kad sim celcom 3G Anda ke 4G LTE kemudian dail * 151 # masukkan 6 digit pada simcard baru selanjutnya ikuti arahan yg diberikan pada skrin smartphone. Selepas mengikuti arahan yang diberikan oleh Celcom pada skrin smartphone. Mulakan semula telefon pintar dan tunggu sebentar, biasanya rangkaian 4G boleh dinikmati dengan serta-merta.

Baca Juga : Celcom Centre Shah Alam Penang Melaka Kuala Lumpur Johor Seremban

Tetapi kadang-kadang ada pelanggan yang telah melakukan langkah-langkah di atas tetapi tidak dapat upgrade 4G Celcom. Perkara yang perlu dilakukan ialah, kunjungi Celcom Centre terdekat dan maklumkan masalah telefon pintar Anda.